مطالب آموزشی تعمیرکار برق خودرو(باطری سازی) در آموزشگاه نشان برتر -بخش 2
آموزشگاه برق خودرو (باطری سازی):
ترمینال ورودی کویل:
برای خروجی از ترمینال جرقه سوئیچ به ترمینال ورودی کویل وارد شده ، سپس به سیم پیچ اولیه میرسد . این ترمینال با علامت های ( ) ، (
15) ، (
coil) و (
sw)
مشخص میشود.
ترمینال فشار ضعیف خروجی کویل:
برقی که وارد سیم پیچ اولیه میگردد،پس از مغناطیس نمودن سیم پیچ اولیه از طریق ترمینال فشار ضعیف خروجی کویل خارج و به دلکو میرود .
ترمینال فشار ضعیف خروجی کویل با علائم ( -) ، (
CB) ، (
DIS) و (
1)
مشخص میشود.
ترمینال فشار قوی کویل:
انتهای سیم پیچ ثانویه به این ترمینال وصل میشود ، تا جریان برق فشار قوی را به خارج از کویل هدایت کند.
سیم پیچ اولیه :
به دلیل اینکه بیشتر حرارت تولید شده در کویل مربوط به سیم پیچ اولیه میباشد ، آن را روی سیم پیچ ثانویه می پیچند تا حرارت به راحتی به هوای محیط منتقل شود و برای اینکه این حرارت به سیم پیچ ثانویه منتقل نشود ، بین سیم پیچ اولیه و ثانویه معمولا کاغذ عایق قرار میدهند . قطر سیم آن در حدود یک میلی متر و جنس آن از مس می باشد.
تعداد حلقه های این سیم پیچ بین 250 تا 350 حلقه بوده و مقاومت کل این سیم پیچ در حدود 3 اهم است.
سیم پیچ ثانویه :
این سیم پیچ روی هسته کویل و زیر سیم پیچ ، اولیه پیچیده میشود و بین هسته و سیم ثانویه معمولا عایق کاغذی قرار میدهند . جنس سیم آن از مس و دارای قطری در حدود یک دهم میلیمتر میباشد.تعداد حلقه های این سیم پیچ بین 15000 تا 30000 حلقه میباشد، نسبت حلقه های سیم پیچ ثانویه به سیم پیچ اولیه معمولا بین 50:1 تا 150:1 میباشد.
گاهی اوقات ملاحظه میشود که هسته کویل به صورت سری بین سیم پیچ ثانویه و ترمینال مرکزی کویل قرار میگیرد . در این صورت مقاومت سیم پیچ ثانویه و خطر اتصال کوتاه آن کاهش می یابد.
هسته:
برای افزایش قدرت مغناطیسی سیم پیچ اولیه ، از هسته آهنی در کویل استفاده میگردد. جنس هسته کویل از فولاد نیکل منگنزدار بوده و باید به گونه ای باشد که هنگام قطع جریان سیم پیچ اولیه ، به راحتی خاصیت مغناطیسی خود را از دست بدهد.
اگر هسته کویل به صورت یک تکه ساخته شود ، درون آن جریان های گردابی ناخواسته ای بوجود می آید. وجود جریان های گردابی درون هسته ، باعث داغ شدن هسته و اتلاف انرژی و کاهش راندمان کویل میشود. برای جلوگیری از این مشکل ، هسته کویل را به صورت ورقه ورقه میسازند . به طوری که ورقه های دارای ضخامت 5/0 تا 5/1 میلیمتر و پهنای 1 سانتی متر میباشند. لازم به ذکر است که این صفحات توسط لاک یا پلاستیک های نازک نسبت به یکدیگر عایق میشوند و مطابق شکل () به صورت یک دسته ورقه ورقه در کنار هم قرار میگیرند.
در این صورت جریان گردابی در این ورقه ها به مراتب کمتر از هسته یک تکه میباشد و داغ شدن هسته ، اتلاف انرژی و کاهش راندمان کویل ، کمتر میگردد.
عایق های کویل:
در کویل معمولا از سه نوع عایق استفاده میشود که به شرح زیر میباشند:
عایق های کاغذی:
این صفحات کاغذی بین هسته و سیم پیچ ثانویه و یا بین سیم پیچ ثانویه و سیم پیچ اولیه قرار میگیرند . در این حالت از انتقال حرارت هسته یا سیم پیچ اولیه به سیم پیچ ثانویه جلوگیری شده و همچنین از اتصال سیم پیچ ثانویه به هسته و سیم پیچ اولیه جلوگیری میشود.
عایق های روغنی:
برای جلوگیری از اتصال حلقه سیم پیچ ها با یکدیگر و یا اتصال سیم پیچ ثانویه با هسته و سیم پیچ اولیه ، از نوعی روغن عایق در کویل استفاده میشود . علاوه بر این ، روغن وظیفه انتقال حرارت از سیم پیچ ها و هسته به بدنه کویل را نیز دارا میباشد و این حرارت از طریق بدنه کویل به هوای محیط منتقل میشود . روغن های عایق از تقطیر نفت بدست آمده و به صورت روغن ترانسفور ماتور ،روغن کلید ، روغن کابل و روغن خازن وجود دارند.
عایق های چینی:
این نوع عایق از چینی یا سرامیک ساخته شده و در کف کویل قرار میگیرد . در این صورت ، این عایق به عنوان تکیه گاه سیم پیچ ها و هسته کویل عمل کرده و از اتصال هسته و سیم پیچ ها به بدنه کویل جلوگیری میکند.
مقاومت کویل:
در کویل از دو نوع مقاومت الکتریکی استفاده میگردد.
مقاومت داخلی کویل:
این مقاومت به طور سری با سیم پیچ اولیه و قبل از آن درون دلکو قرار میگیرد. این مقاومت در حقیقت جبران کمبود حلقه های سیم پیچ اولیه را بر عهده دارد و از داغ شدن و سوختن سیم پیچ اولیه جلوگیری میکند. این مقاومت در شکل () ملاحظه میگردد.
البته این مقاومت به ندرت در کویل استفاده میشود چون باعث گرم شدن درون کویل و در نتیجه سوختن سیم پیچ ها میشود . معمولا در کویل های قدیمی استفاده شده است.
طرز کار به شرح زیر است :
از آنجایی که ولتاژ برق خروجی آلترناتور در حدود 14 ولت میباشد و سیم پیچ های کویل برای ولتاژ خاصی طراحی گردیده اند که این ولتاژ معمولا کمتر از 14 ولت است تا بتواند هنگام استارت زدن ، بوسیله ولتاژ باطری که در حدود 12 ولت است ، سیستم جرقه را فعال نگه داشته و موتور به راحتی روشن شود .
لذا عبور برق 14 ولت از سیم پیچ اولیه سبب گرم شدن آن میگردد و اگر این گرم شدن از حدی زیادتر شود ، منجر به سوختن یا نیم سوز شدن سیم پیچ های کویل یا پایین آمدن راندمان آن میشود.
با توجه به مدار فوق مقاومت R را به طور سری با سیم پیچ اولیه قرار میدهند تا در هنگام روشن بودن موتور که آلترناتور برق مصرف کننده ها را به وسیله جریان برق تولیدی با ولتاژی در حدود 14 ولت تامین میکند ، ولتاژ معینی در حدود 12 ولت در دو سر سیم پیچ اولیه برقرار گردد و این ولتاژ به ولتاژ باتری نزدیک میشود.
جهت اخذ گواهینامه باطری سازی- برق خودرو با مشاوران آموزشگاه نشان برتر مشورت نمایید
021-66977100 ☎️