مطالب آموزشی اتومکانیک جلسه هفتم (شماره 35)
دوره آموزشی مکانیک خودرو-آموزش مکانیکی
اجزاء اصلی انژکتور:
اورینگ
فیلتر ورودی
بدنه انژکتور
سلونوئید
سوزن انژکتور
سوراخ خروجی
درپوش محافظ
همانطور که مشاهده میشود سوخت با فشار ثابت از قسمت فوقانی وارد فیلتر ورودی انژکتور میشود. فشار ورودی به انژکتور، معادل فشار ریل سوخت است که مقدار آن ثابت است. (بعنوان مثال در برخی از خودروها این فشار 3.5bar است) با فعال شدن میدان ایجاد شده توسط سلونوئید، سوزن انژکتور به سمت بالا حرکت داده شده و پاشش از طریق سوراخ انتهائی انجام میشود.
تاریخچه انژکتور:
در اواخر سال 1950 و اوایل سال 1960 میلادی کارخانه شورولت و پونتیاک اولین طرح سوخترسانی انژکتوری مکانیکی نوع تزریق دائم را عرضه نمودند.
در اواخر سال 1950 شرکت کرایسلر تعدادی اتومبیل انژکتوری با سیستم الکترونیکی تولید نمود و نام این طرح را بندیکس الکتروژکتور نامید.
با ظهور ترانزیستور و دیود در صنعت الکترونیک، در سال 1968 میلادی شرکت فولکس واگن نمونه جالبی از طرح شرکت بوش را که از فناوریهای نوین بهره جسته بود در روی موتورهای خود بکار برد.
اهمیت انژکتور:
به دلایل زیر قطعه انژکتور یک قطعه پر اهمیت موتور محسوب میشود و باید در تولید آن از دقت کافی بهره جست:
با استفاده از اطلاعات ارسالی توسط سنسورها، ECU محاسبات دقیقی جهت تعیین میزان سوخت مصرفی موتور انجام میدهد. پس از انجام این محاسبات، ECU با استفاده از دستورات ارسالی به انژکتور، مقدار پاشش و زمان پاشش سوخت را تعیین مینماید. (در واقع پهنای پالس PULSE WIDTH مدت زمان باز شدن انژکتور و پاشش آنرا تعیین مینماید).
از آنجاییکه نحوه پاشش سوخت (زاویه پاشش) و موقعیت قرارگیری انژکتور تاثیر بسزائی روی فرآیند اختلاط سوخت و هوا و در نتیجه احتراق موتور دارد، لذا زاویه پاشش و موقعیت مونتاژی انژکتور نیز اهمیت ویژهای در عملکرد یک موتور دارد.
با توجه به این مطالب، انژکتور یک قطعه بسیار دقیق بوده و باید جهت تولید آن از تکنولوژی مناسب استفاده نمود، بعنوان مثال ابعاد اجزای داخلی مانند سورن و سوراخ و همچنین مشخصات عملکردی سلونوئید و غیره ... باید با دقت بالائی تولید شود و در صورت بروز هرگونه خطا، در عملکرد قطعه (و در نتیجه موتور) خلل ایجاد میشود. علاوه بر آن، در زمان استفاده از آن (بر روی موتور) باید مراقبتهای ویژهای جهت حفظ مشخصات عملکری اجزاء این قطعه بعمل آید.
جهت آموزش و اخذ مهارت بین المللی اتومکانیک با ما مشورت کنید
☎️ 021-66977100
# آموزش فنی ماشین # دوره های آموزش مکانیک خودرو # آموزش تعمیرات خودرو #مکانیک خودرو # آموزشگاه تعمیر موتور و گیربکس پراید # آموزش مکانیکی #دوره آموزش مکانیک خودرو # آموزش مکانیک خودرو #مدرک فنی و حرفه ای جهت مهاجرت #آموزش #آموزشگاه مکانیکی #آموزشگاه تعمیرات خودرو #دیپلم مکانیک آموزش مکانیک خودرو # آموزش تعمیر سیستم سوخت رسانی کاربراتوری و انژکتوری # آموزشگاه تعمیر سیستم مالتی پلکس # آموزش تعمیر سیستم تعلیق خودرو # آموزش تعمیر موتور و گیربکس زانتیا # دوره های تعمیرات خودرو #تعمیر موتور برق خودرو #آموزش مکانیکی #دیپلم اتومکانیک #آموزشگاه مکانیکی #آموزشگاه مکانیک خودرو #آموزش مکانیکی