مطالب آموزشی اتومکانیک جلسه هفتم (شماره38)
دوره آموزشی مکانیک خودرو-آموزش مکانیکی
انواع پمپ بنزین :
پمپ بنزین داخل باک :
این پمپ درون باک قرار میگیردو بنزین را از داخل باک مکش و به طرف انژکتورها می فرستد.چون خنک کاری ان توسط بنزین انجام می شودگرم شدن و تولید صدا ندارد. واز طرفی ایمنی بیشتری نسبت به پمپ های بیرونی دارد. پمپ در باک و بنزین در آن غوطه ور است و چون اکسیژنی وجود ندارد مخلوط قابل احتراقی تشکیل نمی شود.و خطر وجود انفجار و اتش سوزی وجود ندارد. فقط احتمال دارد زمانی که سطح بنزین به انتهای خود برسد خطر ساز شود لذا لازم است همیشه سطح بنزین از نصف بیشتر پر گردد.
پمپ بنزین بیرون باک : دارای سه نمونه است :
یک مدل آن مربوط به مدلهای کاربراتوری است که پمپ حرکت خود را از میل بادامک موتورگرفته و مکش بنزین را انجام می دهد که دارای مشکلات خاص خود است. نمونه ان وانت نیسان ساخت سایپا است.
نوع دوم ان مدل برقی است که در خودروهائی نظیر پاژن دوکابین ساخت شرکت مرتب و یا مزدا2000موجود در بازار بکار رفته است. که بیشتر در خودروهای مدل دهه نود دیده می شود.این پمپ به وسیله یک اهنربا دیافراگم ان جلو وعقب رفته و عمل مکش پمپ بنزین را انجام میدهد.
نوع سوم پمپ بنزینی است که در بعضی خودروهای موجود در بازار مانند سمند و یا بعضی مدل های 405 و یا پارس نصب است (تا مدل۸۴ )و تولید صدای زیادی میکند که پمپ بنزین دمشی نامیده میشود.
این پمپ ها دقیقا شبیه پمپهای داخل باک هستندو بنزین پس از عبور از یک صافی وارد پمپ شده و توسط این پمپ بنزین به سمت انژکتورها فرستاده می شود. چون پمپ دمشی(نه مکشی)است نیاز است که همیشه سطح بنزین مسلط بر پمپ باشد.این پمپ ها دارای سر وصدای زیادی هستند.این سرو صدا جزو ویژگی انهاست.
این پمپها دارای یک سوپاپ مانع برگشت سوخت هستند. (فشار شکن ) که فشار سیستم را لحظاتی پس از خاموش شدن و در جهت جلوگیری از تشکیل شدن حبابهای بخار ثابت نگه میدارد.
نکته ‼
پمپ های داخل باک دارای فشار شکن روی خود پمپ بنزین هستند, ولی پمپهای بیرون باک دارای فشار شکن بر روی ریل سوخت میباشند, وظیفه فشار شکن
فشار بنزین پشت انژکتور را بین ۲/۵ تا ۳ بار برای بهتر روشن شدن خودرو و مانع شدن از قفل گازی درون مدار بنزین
(زمانیکه موتور خاموش است, بنزین داخل شلنگ ها بطور ساکن می ماند و گرمای ناشی از موتور بنزین را بصورت بخار در می آورد, در نتیجه موتور به راحتی روشن نمیشود, که در خودرو های کاربراتوری این پدیده رایج میباشد, که به آن قفل گازی می گویند )
توجه داشته باشین: بنزین را درون باک پر نکنید,(موجب فشار آمدن به مهره در جه باک و در نتیجه نشتی بنزین و شکستن مهره درجه باک میشود)
باک را خالی از بنزین نگذاردید,(موجب سوختن پمپ بنزین در اثر ورود رسوبات ته باک به درون پمپ میشود)
حداقل هر ده هزار کیلومتر کارکرد صافی بنزین را تعویض کنید و باعث کارکرد بهتر موتور و سالم ماندن پمپ بنزین فابریک و بی نظیر خودرو شوید. توجه داشته باشید قیمت صافی بنزین زیر ده هزار تومان میباشد, در صورتیکه مبلغ پمپ بنزین بین صد تا دویست هزار تومان حداقل میباشد, که فابریک هم نیست.
جهت آموزش و اخذ مهارت بین المللی اتومکانیک با ما مشورت کنید
☎️ 021-66977100
# آموزش فنی ماشین # دوره های آموزش مکانیک خودرو # آموزش تعمیرات خودرو #مکانیک خودرو # آموزشگاه تعمیر موتور و گیربکس پراید # آموزش مکانیکی #دوره آموزش مکانیک خودرو # آموزش مکانیک خودرو #مدرک فنی و حرفه ای جهت مهاجرت #آموزش #آموزشگاه مکانیکی #آموزشگاه تعمیرات خودرو #دیپلم مکانیک آموزش مکانیک خودرو # آموزش تعمیر سیستم سوخت رسانی کاربراتوری و انژکتوری # آموزشگاه تعمیر سیستم مالتی پلکس # آموزش تعمیر سیستم تعلیق خودرو # آموزش تعمیر موتور و گیربکس زانتیا # دوره های تعمیرات خودرو #تعمیر موتور برق خودرو #آموزش مکانیکی #دیپلم اتومکانیک #آموزشگاه مکانیکی #آموزشگاه مکانیک خودرو #آموزش مکانیکی