مطالب آموزشی اکوتوریسم شماره 25
آموزش گردشگری اکوتوریسم
آشنایی با کوه های ایران
کوه های ایران در چهار رشته اصلی ۵۴ درصد از مساحت کشور را پوشانده اند. این کوهها، ایران را به سرزمینی کوهستانی با میانگین ارتفاعی ۱۲۰۰ متر از سطح دریا تبدیل کرده اند. چهار رشته اصلی کوه های ایران عبارتند از: کوه های شمالی، کوههای زاگرس، کوه های مرکزی و کوههای شرقی.
١- کوه های شمالی:
کوه های شمالی قوسی عظیم در شمال ایران است که در اثر برخورد خرد قاره ایران با صفحه توران به وجود آمده است و از دامنه های کوه آرارات در غرب آغاز و تا کوه های آلا داغ در خراسان امتداد دارند. این کوه ها حدود ۱۲۵۰ کیلومتر درازا دارند و بلندترین نقطه این کوهها قله دماوند با ۵۶۷۱ متر ارتفاع است که بلندترین نقطه ایران نیز محسوب می شود. این کوه ها از سه بخش زیر تشکیل شده اند:
• کوه های آذربایجان که امتدادی شرقی – غربی دارند با دارازی حدود ۳۵۰ کیلومتر.
• کوه های تالش با امتدادی شمالی - جنوبی و در ازای تقریبی ۲۰۰ کیلومتر.
• کوه های البرز به درازای حدود ۷۰۰ کیلومتر و امتدادی شرقی – غربی
۲- کوه های زاگرس
کوه های زاگرس و دنباله های آن به درازای ۱۶۰۰ کیلومتر از شمال غرب ایران، دامنه های کوه آرارات و مرز ایران - ترکیه آغاز و تا جنوب ایران، شمال تنگه هرمز امتداد یافته است. این رشته ی طولانی و دیوار مانند از رشته های طاقدیسی تشکیل شده است که به موازات همدیگر قرار گرفته اند. زاگرس نتیجه برخورد صفحه عربستان با خرد قاره ایران است و چون مانعی طبیعی از ورود هوا و رطوبت دریای مدیترانه به داخل فلات ایران جلوگیری می کند. سرچشمه مهم ترین رودهای ایران زاگرس است. مهم ترین آن ها عبارتند از: زرینه رود، زاب، سیمینه رود، سیروان، سفید رود، قمرود، کارون، کر، کرخه و هندیجان. کوه های زاگرس را می توان به سه بخش زیر تقسیم کرد:
• زاگرس شمالی: این بخش از شمال غربی ایران تا جلگه کرمانشاه ادامه پیدا می کند.
• زاگرس مرکزی: این بخش از جلگه کرمانشاه تا جلگه شیراز ادامه پیدا می کند.
• زاگرس جنوبی: این بخش از جلگه شیراز تا شمال تنگه هرمز امتداد یافته است.
٣- کوه های مرکزی
کوه های مرکزی از شهر میانه تا شمال غرب بلوچستان ادامه دارند. ویژگی این کوه ها کمی باران، وزش بادهای شدید، تغییرات ناگهانی هوا، فصلی بودن رودها و کشاورزی محدود است. امتداد این رشته کوه ها شمال غربی - جنوب شرقی است و حدود ۱۵۰۰ کیلومتر درازا دارند. بلندترین چکاد کوه های مرکزی با نام هراز در گروه کرمان جای دارد.
کوه های شرقی
با وجود ارتفاعات نسبتا بلند، کوه های شرقی در زمره خشک ترین کوه های ایران محسوب می شوند. این رشته کوه ها از شمال به جنوب به چهار گروه بخش می شوند:
*خراسان شمالی: چهار رشته اصلی هزار مسجد، بینالود، آلاداغ و جغتای کوه های خراسان شمالی را تشکیل می دهند.
*خراسان مرکزی: از دو گروه اصلی شصت دره و گروه باخرز تشکیل شده است.
*خراسان جنوبی: مهم ترین کوه در این ناحیه نای بند است.
*سیستان و بلوچستان و بشاگرد : دو کوه آتشفشانی تفتان و بزمان از بلندترین کوه های بلوچستان شمرده می شوند و همچنین بونیکن بلندترین کوه بشاگرد است.
ادامه مطلب انواع وسایل کوهنوردی کلیک کنید
جهت اخذ مهارت گردشگری با مشاوران ما تماس حاصل فرمایید
☎️ 021-66977100