بخش چهارم- مقاله راهنمای گردشگری
آموزشگاه گردشگری نشان برتر
تالیف: شبنم مومن زاده*مسعود مهدوی حاجیلویی
دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی گردشگری،دانشگاه آزاد اسلامی،واحد علوم تحقیقات،تهران،ایران
استاد دانشگاه آزاد اسلامی،واحد علوم تحقیقات،تهران،ایران
بررسی ورود عروسک های بومی به بازارهای جهانی در معرفی خرده فرهنگ های روستایی /مطالعه موردی عروسک های بومی سنندج
بحث و بررسی
تاپس (1993) در مقاله خود با عنوان "بررسی صنایع دستی زیجیانگ" به بررسی نقش گردشگری بین المللی در تحول و تکامل صنایع دستی در ایالت زیجیانگ پرداخته است. بر اساس یافته ها صنایع دستی به دو نوع تقسیم شدند: صنایع دستی قومی و صنایع دستی مختص گردشگران.
این دوگانگی در شکل و عملکرد با دوگانگی در این دو بازار تطابق دارد. در این ایالت تولید صنایع دستی به صورت مدرن به منظور عرضه به بازار گردشگران توسعه یافته است. مشخص شد که توسعه گردشگری تولید محصولات خاصی از صنایع دستی را تشویق کرده است همچنین موجب احیای بسیاری از صنایع دستی رو به افول شده است. توسعه گردشگری موجب رونق اقتصادی از طریق فروش صنایع دستی در این منطقه شده است.
همچنین مشخص شد که تولید محصولات جدید برای عرضه به گردشگران موجب افول صنایع دستی سنتی منطقه نشده است، بلکه این دو گروه عملا کارکرد متفاوتی دارند. همچنین این تحقیق به این نتیجه رسید که علاقه مندی گردشگران به صنایع دستی موجب به رسمیت شناختن هویت قومی شده است.
توسعه گردشگری در این منطقه موجب افزایش اشتغال در بخش صنایع دستی با استفاده از نیروی کار بومی و مواد اولیه محلی ودانش بومی وهمچنین افزایش کسب و کارهای کوچک مقیاس محلی و ایجاد نوآوری در طرح ها و کاربرد محصولات صنایع دستی در این ایالت شده است.
جمع بندی و نتیجه گیری
برای پاسخ به این سوال که آیا عروسک های بومی ایرانی می توانند وارد بازارهای جهانی شده و عاملی برای جذب گردشگر باشند یا خیر بطور مشابه از آزمون همبستگی استفاده شده و مقدار sig برای دومتغیر توسعه عروسک های بومی و جذب گردشگر برابر با 0.000 شد که مقدار آن از 0.05 کمتر شده و فرض عدم وجود همبستگی رد شده و با این نتایج با توجه به شرایط بازارهای جهانی گردشگری، عروسک های بومی ایرانی می توانند وارد این بازارها شده و در معرفی خرده فرهنگ های بومی روستایی تاثیر داشته باشند.
ارایه راه کارها برای توسعه عروسک های بومی در توسعه پایدار گردشگری روستایی
جهت رونق صنعت توریسم در بخش صنایع دستی در کشور به ویژه در استان مرزی مسئولین امر باید در مرحلة نخست نقش و اهمیت پژوهش های اجتماعی را درک کنند. برای این مهم سرمایهگذاری نمایند تا بتوانیم علیرغم محدودیت های خاص موجود از ظرفیت های موجود حداکثر بهرهوری را برای کشورمان حاصل نماییم. برای استفاده بهینه از ظرفیت های موجود گردشگری در زیر چند مورد از راهکارها در دو بخش به صورت اجمالی اشاره می شود:
راهکارهای کلی برای رونق صنعت توریسم
1. بخش کلان: در این بخش از راهکارهای جذب توریست می توان به تدوین برنامه ها، سیاست های کلی، کلان، قانونمند و منظم برای رونق صنعت توریسم در کشور، فرهنگ سازی شیوه برخورد با توریست ها در مکانهای توریستی از سوی بومیان و متصدیان مکانها، بهره گیری از بخش خصوصی برای سرمایه گذاریهای مطلوب در بخش توریسم، استفاده از الگوهای موفق برنامه های توریستی در کشورهای دیگر از جمله کشور ترکیه، تبلیغات اینترنتی، ماهواره ای و تلویزیونی بصورت مستند و حرفه ای مکانهای توریستی برای داخل و خارج از کشور اشاره نمود
2. بخش خرد: ایجاد تسهیلات رفاهی، بهداشتی، اطلاع رسانی، سازمانی کارا و مطلوب طبق استانداردهای بین المللی،کنترل قیمت کالاها و خدمات اعطایی به توریستها، ایجاد سیستم حمل و نقل مطلوب هوایی و زمینی، ساخت هتلها، اقامتگاهها و پارکینگ های مناسب و حفظ، نگهداری و مرمت آثار تاریخی، باستانی و توریستی از جمله راهکارهای عمده این بخش می تواندمحسوب شود.
5-4- ارایه پیشنهادات برای توسعه عروسک های بومی در توسعه پایدار گردشگری روستایی
1-راه اندازی بانک اطلاعات جامع گردشگری و صنایع دستی، ضمن تمرکز کلیه فعالیتهای هنرهای صناعی در یک نهاد منسجم و مسئول و همچنین متمرکز کردن مراکز تصمیم گیری و تصمیم سازی در بخش توسعه عروسک های بومی
2-تقویت موسسات و شرکت های خصوصی و سرمایه گذار در بخش گردشگری و حمایت از توسعه کارگاه های تولیدی از طریق اعطای تسهیلات اعتباری و حمایت از ایجاد بازارچه های صنایع دستی (عروسک های بومی)
3-توسعه فرهنگ اصیل ایرانی و بومی از طریق صنایع دستی مانند عروسک های بومی کردستان
4-تهیه و تدوین استاندارد مواد اولیه مورد مصرف با حفظ اصالت های بومی، ملی و فرهنگی
تأمین امنیت برای سرمایه گذاری در واحدهای صنعتی و افزایش پوشش بیمه ای برای نیروهای کار و تولیدات صنایع دستی
5-برگزاری جشنواره های فرهنگی- عروسک های بومی با حضور فرهنگ های متنوع ایرانی
افزایش میزان تنوع و زمینه های کاربردی آثار صنایع دستی و بالطبع بالا بردن کیفیت و افزایش میزان دوام هنرهای عروسک های بومی
6-تولید هنرهای صناعی با الهام از فرم کلی و نگاره های آثار تاریخی و باستانی و نیز علائم و نشانه های هر کشور (متناسب بودن عروسک های بومی با آثار)
7-ایجاد رشته صنایع دستی و توریسم در مناطق فعال در این زمینه
8-بسته بندی مناسب آثار عروسک های بومی برای صادرات
9-ارائه خدمات مناسب در زمینه بیمه، حمل و نقل و تحویل سالم و بموقع آثار در مقصد مورد نظر گردشگران
10-اهدای صنایع دستی عروسک های بومی به عنوان جوایز مسابقات علمی- هنری و ورزشی در کشور
11-استفاده از ظرفیت های بالقوه فضای سایبر و رسانه های ماهواره ای همچون تاسیس شبکه جهانگردی و توریسم برای
12- توسعه صنعت جهانگردی و شناساندن هنر صنایع دستی و پتانسیل های گردشگری کشور
13-مشارکت فعال صدا و سیما در امر اطلاع رسانی و تبلیغ گسترده روی صنایع دستی با هدف ایجاد موقعیت مناسب برای عرضه کالا
14-ایجاد فروشگاه های آنلاین صنایع دستی در کشور برای خرید عروسک های بومی
15-توجه به آموزش الکترونیکی و حرفه ای صنایع دستی عروسک های بومی در مراکز دانشگاهی
16-ایجاد پایگاه داده ها برای صنعتگران و هنرمندان در بخش صنایع دستی
17-توسعه بازاریابی الکترونیکی صنایع دستی در کشور از طریق اینترنت
18-فعال سازی انجمن ها در جهت حفظ، احیا و آموزش صنایع دستی
19-برگزاری جشنواره و نمایشگاه های بین المللی عروسک های بومی و گردشگری بصورت مشترک با مشارکت کشورهای منطقه و سازمان های فرهنگی بین المللی.
جهت اطلاعات بیشتر درمورد دیپلم راهنمای گردشگری با آموزشگاه نشان برتر
تماس حاصل فرمایید 02166977100