بخش اول- مقاله آموزشگاه گردشگری
آموزشگاه گردشگری نشان برتر:
تالیف: شبنم مومن زاده*مسعود مهدوی حاجیلویی
دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی گردشگری،دانشگاه آزاد اسلامی،واحد علوم تحقیقات،تهران،ایران
استاد دانشگاه آزاد اسلامی،واحد علوم تحقیقات،تهران،ایران
تاثیر اشاعه فرهنگ عروسک سازی بر اشتغال زنان و توسعه اقتصادی نواحی روستایی
مطالعه موردی عروسک های بومی سنندج
چکیده:
عروسک از دیرباز مورد توجه جوامع بوده و بسیاری از مردم با ساخت عروسک و حرکت دادن آن به هنرنمایی پرداخته اند. .
پیشینه ساخت عروسک های دست ساز در ایرانبه آیین های کهن و جوامع ابتدایی برمیگردد و بیانگر ارتباط انسان و طبیعت است.ساخت عروسک ها توسط مادران و مادربزرگ های یک قوم و یا یک جامعه محلی از ایجاد گسست نسلی می کاهد.
هدف اصلی از این پژوهش شناسایی عروسک بوکه بارانه و تاثیر آن بر اشتغال زنان روستایی و توسعه اقتصاد روستایی در سنندج می باشد.
ابتدا پرسشنامه ای با طیفلیکرت طراحی شده و سپس با استفاده از نرم افزار spss به تحلیل آن پرداخته و در نهایت با استفاده از روش همبستگی فهمیدیم که بین اشاعه فرهنگ عروسک سازی و اشتغال زنان و توسعه اقتصاد روستایی همبستگی مثبت و مستقیم وجود دارد.
کلمات کلیدی : عروسک،اشتغال زنان،توسعه اقتصادی، جامعه محلی
:مقدمه
بخش صنایعدستی منبعی از خلاقیت و نوآوری است و کسانی که در این بخش فعالیت دارند بسیاری از ویژگیهای کارآفرینانه از ایجاد ایده، شناخت فرصتها،
ریسکپذیری را با در نظر گرفتن طراحی محصول و در ارتباط با تصمیمگیریهای کسبوکار به نمایش میگذارد. صرفنظر از آن دسته از شرکتهای صنایعدستی که روش تولید انبوه را پذیرفتهاند و بنابراین دیگر به صورت جدی مبنا و اساس آثار دستی را ندارند، اکثریت کسبوکارهای صنایعدستی در زمره شرکتهای خرد و کوچک هستند.
سه واژه میراث (فرهنگی)، (گردشگری) و (صنایعدستی) ازجمله مفاهیمی هستند که عموماً در کنار هم قرار میگیرند.
صنایعدستی را میتوان یکی از شاخههای میراث فرهنگی و صنایع خلاق دانست(کیقبادی و همکاران،30:1387)
.
صنایعدستی از مهمترین فعالیتهای اقتصادی و فرهنگی وابسته به گردشگری است. با ورود یک گردشگر به کشور درآمدزایی اقتصادی ایجاد میشود و پول تزریقشده به واسطه اثر تکاثری ، نه یکبار، بلکه چندین بار در احیا و جانبخشی اقتصاد کشور مؤثر میافتد (فرزین،1389: 251)
عروسک – بازیچه های اقوام یا نام و نشان معینی دارند یا در زیر نامی کلی قرار می گیرند.این عروسک های زیبا و با هویت پس از ساخته شدن همچون سازندگانشان صاحب عمر می شوند و در کنار آن ها می زیند،سخن می گویند و عواطف انسانی از خود بروز می دهند.اگرچه این اعمال و رفتارها به کمک صاحبانشان میسر است اما در توافقی نامرئی فراموش می شود و آن ها در اذهان جاندار تلقی می شوند.
به همین دلیل نسل به نسل حیات خود را حفظ کرده اند.پرداختن به این عروسک ها از دو جهت اهمیت دارد اول برای معرفی و شاید تبلیغ حیاتشان در ادوار آتی و دوم ایجاد پیوند میان آنها و نمایش های عروسکی در وجوه الگوپذیری و اخذ مفاهیم زیبایی شناختی(عظیم پور،1389)
. پژوهش حاضر قصد دارد تا به معرفی عروسک بوکه بارانه پرداخته و تاثیر آن بر اشتغال زنان روستایی در سنندج را مورد بررسی قرار دهد.
این پژوهش دارای یک فرضیه است که با استفاده از نرم افزار spss به آن ها پاسخ داده شده و به این نتیجه رسیدیم که عروسک بوکه بارانه می تواند بر اشتغال زنان و توسعه اقتصادی آن ها تاثیر مثبت داشته باشد.
مواد وروش ها:
روش تحقیـق براساس هدف، کاربردی می باشد، بر اساس روش یا متدولوژی همبستگی است. برای گـردآوری اطلاعات مورد نیاز، از دو روش کتابخانه ای – اسنادی ومطالعات میدانی استفاده خواهد شد. پس از جمع آوری اطلاعات و مدارک مورد نیاز در بخش کتابخـانه ای و اسنـادی؛ مرحله دوم پژوهش یعنی برداشت های میدانی بر اساس اهداف شروع می شود. داده های میدانی با استفاده از پرسش نامه گردآوری شده و برای تحلیل آن از نرم افزار استفاده شده است. جامعه آماری در این پژوهش کارشناسان گردشگری می باشند و جامعه نمونه کارشناسان گردشگری دانشگاه علوم تحقیقات،دانشگاه شهید بهشتی،دانشگاه علم و فرهنگ و دانشگاه تهران می باشند که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده اند.
جهت آزمون فرضیات و تحلیل داده ها از مدل ارزیابی همبستگی داده ها و رگرسیون چند متغیره استفاده می شود و برای تهیه نمودار فراوانی متغیرها و کاربری ها نیز از نوع نرم افزار Excell&SPSS استفاده می گردد
.
پرسش نامه بسیار پایا بوده و استفاده از آن در تحقیقات مختلف با شرایط مشابه نتیجه ی یکسانی را به ما خواهد داد.
جدول شماره 1- شاخص آلفای کرونباخ پرسش نامه
Cronbach's Alpha
|
N of Items
|
.847
|
15
|
جهت اطلاعات بیشتر درمورد دیپلم راهنمای گردشگری با آموزشگاه نشان برتر
تماس حاصل فرمایید 02166977100-