خرابی سنسور مساوی مصرف سوخت بیشتر:
نکته مهم اینکه سنسور اکسیژن دارای مواد رادیو اکتیو بوده که در تشخیص گاز های موجود در اگزوز تاثیر بسزایی دارد که در هنگام تعمیرات باید دقت شود که از تماس نوک سنسور با بدن مخصوصا در زمانی که آن نو است جلوگیری کنید این اثر به مرور زمان در مدت تقریبا یک سال از بین و یا کاهش میابد.خودرو هایی که دارای سنسور اکسیژن هستند نیاز به تنظیم موتور ندارند.
سوختن سنسور اکسیژن
معمولا در زمستان اتفاق می افتد که بدلیل سردی هوا و یا ریختن آب بر روی آن موجب شکستن سرامیک سنسور شده که باعث اتصال برق سنسور و یا سیگنال بصورت خطا ارسال می شود.
برای تعویض سنسور اکسیژن ابتدا چند قطره روغن ترمز ریخته تا زنگ آن بدلیل حرارت توام باز شود بعد اقدام به آچار انداختن و باز کردن سنسور نمایید.در آن دسته از خودرو ها که سنسور بعد از کاتالیست ندارند.
(یک سنسور اکسیژن دارد) برای سنسور اکسیژن آنها ولتاژ 45/0 ولت ، ولتاژلازم برای بهینه بودن مصرف سوخت در نظر می گیرند.
خرابی برخی از سنسورها مانند:
سنسور دور موتور، مپ سنسور، سنسور هیدرولیک فرمان، سنسور خطی گاز کولر، سنسور موقعیت میل سوپاپ، سنسور کیلومتر در خودروهای با ECU زیمنس، سنسور پدال کلاچ، میکروسوئیچ پدال ترمز در خودروهای گیربکس اتوماتیک، سنسور پدال گاز در خودروهای با دریچه گاز برقی.
سنسور اکسیژن:
گرمکن سنسور اکسیژن در دمای 24 درجه سانتی گراد حدود Ω4 اهم است (دو سیم سفید رنگ)
از پایه های 3و4 دو سیم اتصال و سوکت را جا بزنید دو سیم را به ولت متر متصل کرده و مقدار ولتاژ بین 0 تا 9/0 ولت باید متغییر باشد.
نکته:
این که اگر المنت سوخته باشد خام سوزی و نسبت صحیح سوخت و هوا تنظیم نمی شود چون فعالیت دقیق سنسور در دمای 300 تا 800 درجه سانتی گراد است.
جهت آموزش و اخذ مهارت بین المللی برق خودرو(باطری سازی) با ما مشورت کنید
021-66977100